Граничарите, отдали живота си за защита границите на България не са забравени

  • 2018-07-05
  • Автор: полк. о.з. Павел Станев, гл.секретар на СОСЗР и председател на клуб "Граничари"

  На 30.06.2018 г. от 11.30 ч. на „Ваклинова чука” беше проведена възпоменателна церемония във връзка с 65-та годишнината от битката на Римския мост при Доспат дере в района на с. Бръщен, община Доспат и героичната смърт на мл.лейт. Вергил Ваклинов и с-на Дончо Ганев в битка с бандитско-шпионска група. Церемонията беше организирана от форума „Граничарите на България” с помощта на кметовете на гр. Доспат, с. Бръщен, общ. Доспат и с. Ваклиново, общ. Сатовча както и началника на ГПУ-Доспат гл.инсп. Асен Каваклиев. Присъстваха: г-н Кемил Кочаков – кмет на с. Бръщен, г-н Пламен Братанов – кмет на с. Ваклиново, полк. о.з. Павел Станев – гл. секретар на СОСЗР, полк. о.з. Димитър Хрисимов – бивш нач. щаб на Гранични войски, ст-на з. Методи Слишков – член на УС и ЦС на Съюза и г-н Стоян Хадживеличков – модератор на форума „Граничарите на България”. Участваха представители на клубовете и дружествата „Граничари“ на СОСЗР от София, Красна поляна, Кюстендил, Гоце Делчев, Смолян, ученици от близките населени места. Подобаваща бе групата на форума „Граничарите на България” и от местното крайгранично население.

  Полк. о.з. Павел Станев чете поздравителния адрес на ген. о.з. Златан Стойков и заповедта за награждаване.

  Ст-на з. Методи Слишков произнася прочувствено поздравително слово.

  Полк. о.з. Павел Станев връчва почетна грамота "110 год. СОСЗР" и шалче на Съюза на кмета на с. Бръщен г-н Кемил Кочаков.

  Деца от местното училище полагат венец пред паметната плоча.

  В произнесените приветствени слова по случая от представители на форума „Граничарите на България” и клуб „Граничари” – София, прозвучаха думи на признателност, а също така, че граничарите отдали живота си за България не са забравени и беше припомнено, че наш дълг е да помним героизма и саможертвата на Вергил Ваклинов и Дончо Ганев. Добре се възприеха думите от присъстващите на церемонията над 200 души за направеното през последните години за загиналите граничари като това, че паметниците на загиналите граничари през 2017 г. със закон са получили статут на военни паметници, както и възможността при честване на тържествени и вечерни проверки-заря при националните празници на България да се споменава за героизма на героите военнослужещи, загинали при охрана и отбрана на държавната граница. Емоционално слово на церемонията произнесе и ст-на з. Методи Слишков, герой на Гранични войски представител на клуба на „Граничарите” в Кюстендил, носещ името на мл.лейт. Вергил Ваклинов. Ученици от училището в селото рецитираха стихотворения за Вергил Ваклинов. Със заповед на ген. о.з. Златан Стойков, председателя на СОСЗР, с почетни грамоти и шалче на Съюза бяха наградени кметовете на гр. Доспат, с. Бръщен, с. Ваклиново и с. Петрелик, общ. Хаджидимово и г-н Орлин Борисов, родственик на Вергил Ваклинов, и началниците на гранично-полицейски управления в градовете Гоце Делчев и Доспат, служители на двете управления и членове на Съюза. С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на героите. Последваха поднасяне на венци и цветя, снимки, среща между колеги и приятели.

  Обща снимка на присъстващите

  Снимка на група членове на форум "Граничарите на България"

  Отрупаната с венци и цветя паметна плоча на лобното място на граничаря Вергил Ваклинов и неговото куче Вихър.

  На 29.06.2018 г. от 17.30 ч. в с. Петрелик, общ. Хаджидимово представителна група на клуб „Граничари” към СОСЗР-София, дружеството от Красна поляна съвместно с ГПУ-Гоце Делчев и в присъствието на местното крайгранично население от селото, начело с кмета г-н Тодор Прокопиев и началника на ГПУ-Гоце Делчев комисар Илия Сораджиев организира и проведе възпоменателна церемония. Същата беше посветена на 70-та годишнината от гибелта на майор Павел Павлов – командир на Гранична комендатура в с. Копривлен, майор Найден Туролийски – зам.командир по политическата част на същата комендатура и ст-на Димитър Кескинев, загинали от бандитска мина в района на Петрелишки ливади. Паметникът е издигнат в чест на загиналите граничари в центъра на селото и през 2015 г. Същият беше основно ремонтиран и обновен като за целта бяха събрани дарения от 1600 лв.

  Ръководството на ГПУ-Гоце Делчев полагат венец пред паметника на героите в с. Петрелик

  Полк. Павел Станев отдава почит пред паметника на граничарите в с. Петрелик

  Обща снимка на участващите във възпоменателната церемония в с. Петрелик

  Снимка на част от групата, начело с началник-щаба на ГВ полк. о.з. Димитър Хрисимов, и комисар Илия Сораджиев, началник на ГПУ-Гоце Делчев.

  Днес от дистанцията на времето ние дължим дълбок поклон пред подвига и саможертвата на мл.лейт. Вергил Ваклинов и ст-на Дончо Ганев и на загиналите майор Павел Павлов, майор Найден Туролийски и ст-на Димитър Кескинов.