В Раковски откриха паметник на загиналите във войните за България

  • 2018-06-22
  • Автор: полк. о.з. Спирдон Спирдонов, гл.редактор на "АБВ-21"

  С тържествен ритуал, в който участваха Представителният духов оркестър на ВВС и формирование от 68 бригада "Специални сили“, снощи бе открит паметник на загиналите във войните за национално обединение на България от гр. Раковски, който е създаден от три селища – Генерал Николаево, Секирово и Парчевич. На него са изписани 230 имена на войници, подофицери и офицери, участвали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна войни. Изграждането на мемориала бе в резултат на усилията на Инициативен комитет под ръководството на подполк. о.з. Стефан Марушкин – председател на Общинската организация на СОСЗР.  Двамата със секретаря на организацията серж. з. Любомир Стрехин, който е и председател на Общинската структура на Съюза на ветераните от войните,  имат най-голям принос за реализирането на мащабна дарителска камапния, в резултат на която бяха събрани около 25 000 лв. Това е половината от стойността на паметника.


  Лентата прерязаха кметът на Раковски Павел Гуджеров  и председателят на Комисията по отбрана ген. о.з. Константин Попов. Двамата отбелязаха значимостта на това високо патриотично дело и поздравиха инициаторите за положените усилия през последните три години. Ген. Попов връчи на подполк. Марушкин плакет на Народното събрание. Паметникът бе осветен от свещеници от местните енории. Към героизма на българския войник пред 100 и повече години ни върна в словото си полк. о.з. доц. д-р Петър Ненков – военен историк. Прочетени бяха поздравителни адрес от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началника на ВА „Г.С. Раковски“ ген.майор Груди Ангелов, председателя на СОСЗР ген. о.з. Златан Стойков и др.    Цялостният проект заедно с триизмерното му изображение и контрола на изграждането безвъзмездно извършиха строителните инженери Емил Марушкин и Петър Говедаров, електроинженерът Иван Гаджев и графичният дизайнер Георги Ружин. Скулпторната композиция  е дело на Атанас Москов, строителната част на паметника е дело на бригадата на серж. з. Петър Доев, а каменарят Стоян Миндалов  е облицовал с гранит паметника. Реализирането на родолюбивата инициатива става благодарение на голямата подкрепа на кмета на община Раковски Павел Гуджеров и неговия заместник Божидар Стрехин.


  Директорът на дирекция „Социална политика“ в МО Иво Антонов прочете заповед на министъра на отбраната и връчи награди във връзка с изграждането на паметника. Със „Знак на МО“ бе удостоен кметът Павел Гуджеров. С грамоти бяха отличени  подполк. Стефан Марушкин и серж. Любомир Стрехин.


  Със заповед на председателя на СОСЗР ген. о.з. Златан Стойков с грамоти са отличени Божидар Стрехин, серж. Любомир Стрехин, Емил Марушкин, Павел Говедаров, Иван Гаджев, Георги Ружин, Стоян Миндалов, Атанас Москов и серж. Петър Доев. В откриването се включиха със своите знамена представители на организациите на СОСЗР в Раковски, Карлово, Брезово и Пловдив.  Освен ген. Стойков в празника участваха други лидери на съюза като бр.ген. о.з. Янко Янев, полк. о.з. Божидар Манев, полк. о.з. Антон Мерудийски и др. С цветя в ръце бе и заместник-председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните в Пловдив Борис Гърнев.


  Удостоверения за дарения и благодарствени грамоти бяха съобщени и връчени от подполк. Стефан Марушкин. Те бяха за министъра на отбраната Красимир Каракачанов за отпуснатите 12 000 лв., за председателя на ПГ на ГЕРБ, която е отпуснала 1000 лв., за председателя на Областната организация на СОСЗР в Пловдив бр.ген. Янко Янев, на полк. о.з. Сотир Докторов и на граничаря Васил Георгиев. Награди на създателите на паметника връчи и кметът Павел Гуджеров.


  Защо бе избрана датата 21 юни за откриване на паметника? През Междусъюзническата война Втора пехотна тракийска дивизията участва в боевете за завладяване на билото на Серта планина, Градец, провели се на 17 и 18 юни, в боевете за завладяване на Криволашките позиции на 19, 20 и 21 юни и в боевете при Беаз тепе, в. Занога, в. Кавица, в. Панорица от 13 до 17 юли.

  Снимки полк. Спирдон Спирдонов