В Девин се развя знамето на запасното войнство

  • 2018-06-21
  • Автор: полк. о.з. Спирдон Спирдонов, гл.редактор на "АБВ-21"

  Общинската организация на СОСЗР „Възраждане“ в Девин получи снощи своето знаме. Събитието се превърна в празник на родопския град. Спазвайки установения ритуал, на централния площад до паметника на загиналите девинци за обединението и независимостта на България знамето бе приковано към дръжката от председателя на СОСЗР ген. о.з. Златан Стойков, кмета майор о.з. Красимир Даскалов, председателя на Общинския съвет ефрейтор з. Руси Чаушев и председателя на областната организация на РСОСЗР-Смолян майор о.з. Христо Стойков.


  Знамето бе осветено от мл.серж. з. протойерей Тодор Веселинов от храм „Св. Иван Рилски“. Той е служил в местното военно формирование като радист. В годините след уволнението, каза отецът, съм викан точно 20 пъти в запас. Сега, обаче в Девин няма армия. При тази констатация отец Тодор се прекръсти, каквото и да значи това. Той предаде знамето на ген. Стойков, който го връчи на председателя на Общинската организация на СОСЗР ст-на з. Ангел Паунов със заръката да го пази чисто и неопетнено. Организираните запасни в Девин наброяват 58 души. Броят им расте непрекъснато. Малко преди ритуала постъпиха нови документи за членство.Честта да приемат знамето от председателя на организацията имаха знаменосецът подполк. о.з. Стоил Иванов и асистентите ст-на з. Пламен Евтимов и ст-на з. Радко Адъров. Те развяха светинята пред насъбралото се мнозинство от жители и гости на европейската столица на минералната вода.  


  Ген. Стойков удостои с мемориален знак  и шалче на съюза кмета майор о.з. Красимир Даскалов и председателя на Общинския съвет ефрейтор з. Руси Чаушев. С грамоти „110 години СОСЗР“ бяха удостоени майор о.з. Христо Стойков – председател на областната организация на РСОСЗР-Смолян, ст-на з. Ангел Паунов – председател на Общинската организация и неговият заместник полк. о.з. Стефан Радев.


  В приветственото си слово председателят на СОСЗР благодари на гражданството  в Девин, на запасното войнство и на местната власт за това, че поддържат жив патриотичния дух в Родопите. Кметът Красимир Даскалов оцени високо тази родолюбива инициатива на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Това показва, посочи той, че милеете за нашата родина. Вие, продължи кметът, сте връзката между народа и армията и показвате, че българският боен дух не е загинал и вечно ще живее. От името на общинското ръководство той заяви подкрепа за всички съвместни инициативи, свързани с патриотичното възпитание, съхраняването на историята и бойните традиции на нашия народ. Запасното войнство в града бе уважено и от заместник-командира на 101 алпийски полк подполк. Стефан Събински.  


  Девин, стана ясно по-късно от думите на кмета, с радост би приел да бъде първия общински център, в който има ученически гвардейски отряд. До този момент тази инициатива е осъществена под патронажа на президента и с непосредственото участие на Министерството на отбраната, респективно Националната гвардейска част, в областните градове Кърджали, Плевен, Смолян и Бургас.

  Снимки - полк. Спирдон Спирдонов