Автопоход на СОСЗР по историческите места от преди 140 години

  • 2018-06-09
  • Автор: полк. о.з. Спирдон Спирдонов, гл.редактор на "АБВ-21"

  На 5 и 6 юни 2018 г. съгласно плана на СОСЗР, представителна група на СОСЗР, включваща и представители на КООСО, осъществи автопоход посветен на 140 години от Освобождението на България от турско робство и 140 години от създаването на Българската земска войска. Походът бе по маршрута София, Плевен, Свищов, Велико Търново, Шипка, Казанлък, София, като бяха посетени историческите места свързани с Освобождението, но също и някои забележителни туристически обекти.

  С известно разочарование започна автопоходът. Генерали, офицери и сержанти от запаса и резерва с неудовлетворение установиха, че парк „Генерал В.Н. Лавров“  край с. Горни Дъбник, на около 25 км преди гр. Плевен, не се поддържа и е оставен на инициативата на местните хора. Притеснение в това отношение изразиха кметът на селото Николинка Горанова и бившият уредник на историческия мемориал Янка Маринова. Боевете на това място са в началото на последните битки за превземането на Плевен – 12/24 октомври 1877 г. Първите паметници на загиналите за нашето освобождение руски и финландски бойци са поставени още през 1887 г., а паркът е изграден през 1950 г. По-късно, при отбелязване на 100-годишнината от Освобождението през 1977 г. е направено цялостно преустройство на парка, в т.ч. е построена и алеята на героите, включваща няколко паметника на руски генерали и офицери. А през 2004 г. е издигнат и параклиса „Свети Георги Победоносец“. Там, където няма държавност, няма и история, посочи председателят на СОСЗР ген. о.з. Златан Стойков. Той и президентът на КООСО полк. о.з. Иван Иванов положиха венец на братската могила на 51 загинали от Измайловския полк през октомври 1877 г. За бойните действия говориха още председателят на Областната организация на СОСЗР в Плевен бр.ген. о.з. Валентин Буров и неговият заместник полковник о.з. Марин Шкодров.

  Два от паметниците в "Алеята на героите". Вторият е на ген. Йосиф Гурко.

  Параклиса "Св. Георги Победоносец"

  Групата слуша бр.ген. Валентин Буров и г-жа Янка Маринова.

  Пред  братската могила на лейб-гвардейския Измайловски полк, където лежат 51 войника: ген. Стойков и полк. Иванов отдават последна почит на загиналите за нашата свобода войници и обща снимка на групата.

  Посещението в панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ повдигна настроението. Построена е през 1977 г. в района на „Скобелевия парк“, непосредствено до редута „Кованлък“, където по време на 3-та атака от обсадата на Плевен се водят едни от най-тежките сражения. Открита е на 10 декември 1977 г. – точно 100 години след края на битките край Плевен. Панорамата е претърпяла сериозна реконструкция през 2013 г., като са използвани възможностите на новите технологии. И сега въздействието е наистина впечатляващо. Разказа на екскурзовода ни припомни големите сражения при обсадата на Плевен.

  Групата влиза в панорамата "Плевенска епопея 1877 г."

  Обаятелната ни екскурзоводка разказва за битките - пред прекрасно изпълнената панорама.

  Полк. Кирил Парапанов записва отзива на СОСЗР в книгата на посетителите.

  В Свищов първо посетихме историческия музей, който се помещава в къщата на големия български писател Алеко Константинов. Една от уредничките в музея разказа за семейството на видния свищовски търговец Иваница Хаджиконстантинов, бащата на Алеко Константинов, а също и за видните посетители на къщата и интересната експозиция от богатата колекция от вещи, притежавани от семейството. Разбира се чухме и най-интересните моменти от живота на Алеко. Полк. о.з. Иван Йорданов, председател на клуб „Тил“ към столичната организация на СОСЗР, връчи албум посветен на 160-годишнина от рождението на първия тилов офицер в българската войска полк. Георги Мечконев, който след пенсионирането си живее в Свищов.

  В къщата-музей "Алеко Константинов" - в "императорската" стая с бюста на император Александър II.

  Полк. Йорданов връчва книгата-албум за полк. Георги Мечконев на уредничката на музея.

  Обща снимка на групата в Свищов пред паметника на Цветан Радославов - автора на българския химн.

  Интерес предизвика и музеят „Преминаване на руските войски“, който е на брега на Дунав в местността Текир-дере. През 1965 г. на това място е уреден кът за преминаването на руските войски, а дванадесет години по-късно, през 1977 г., това паметно събитие в нашата история е ознаменувано с откриване на специална музейна сграда и експозиция. На това място, избрано като най-неудобно за преминаване и поради това най-слабо охранявано от турските войски, освободителите са форсирали реката и са стъпили на българския бряг, разказа уредникът Цветан Шекеров. След преминаването с лодки и салове е построен и понтонен мост, модел от секция на моста сега е част от експозицията. Платното, което показва преминаването на реката, е от историческа възстановка на НД „Традиция“. На него видяхме и полк. о.з. Станчо Джумалиев, като генерал Драгомиров, който беше част от групата.

  Поглед към Дунава в района на Текир-дере, където преди 140 г. руската войска преминава Дунава.

  Паметник на ген. Драгомиров - командващия руските войски по времето на  десанта.

  Две снимки в музея "Преминаване на руските войски": слушаме разказа на уредника Цветан Шекеров, ген. Стойков му благодари сърдечно.

  Първият ден от автопохода приключи във Велико Търново. Общата снимка бе пред паметника на Васил Левски в района на Националния военен университет. Някои си припомниха далечните курсантски години. Други влизаха за първи път в това военон училище, което предстои да отбележи своята 140-годишнина. На срещата с областното и общинско ръководство на СОСЗР с председатели полк. о.з. проф. Михаил Харалампиев и полк. о.з. Иван Петров бяха поставени редица въпроси, които акцентираха най-вече върху недостатъчната клубна база и ограничения достъп за ползване на Военния клуб. Ген. Стойков говори за диалога, който води с ръководството на Министерството на отбраната за решаване на поставените въпроси и че е обнадежден за решаването им. Но още веднъж каза да не се настройваме това да стане бързо – явно ще е необходимо да се извървят всички стъпки. Началникът на НВУ „Васил Левски“ бр.ген. Пламен Богданов поздрави участниците в срещата и ги запозна с усилията на военното училище за обучението на курсантите и кадетите с цел преодоляване на дефицита от кадри във Въоръжените сили. Гостите и домакините бяха поздравени от Вокална група „Армейски звуци” при женско дружгество „Болярка” с музикален ръководител Виолета Димова. „Тази наша обща съдба, във Военния клуб ни събра”, пяха те. За съжаление там действително има дългогодишни проблеми с използването на клуба на военно-патриотичните организации. Новото ръководство на Военния клуб, обаче, е добре настроено и се очаква въпросите да се решат по съответния ред. Вечерта завърши с другарска вечеря в стола на НВУ.

  Вокалната група "Армейски звуци".

  При срещата на групата с представителите на областната и общинската организации във Велико Търново: полк. о.з. проф. Михаил Харалампиев, ген. о.з. Златан Стойков, бр.ген. Пламен Богданов и полк. о.з. Иван Петров.

  Полк. Харалампиев връчва символичен подарък на ген. Стойков.

  Бр.ген. Богданов връчва почетния знак на НВУ "В.Левски" на гем.майор Васил Върбанив.

  Снимка на групата пред паметника на патрона на Националния военен Университет - апостола на свободата Васил Левски.

  Сутринта на втория ден започна с посещение на Етнографския музей на открито „Етъра“ край Габрово, единственият действащ на Балканите етнографски музей на открито. Там на място се убедихме във верността на твърдението, че народ без традиции бързо изчезва. Очевидно е, че в годините назад тази максима не се отнася за българите. Силно препоръчвам всеки да посети това уникално място, за да си направи съответните изводи. И ще добавя – трябва да запомним и почитаме името и паметта на човека, осъществил този комплекс – Лазар Иванов Донков, български етнограф и художник, създател и негов пръв директор.

  Снимка на групата в ЕМО "Етъра"

  Една от действащите реликви в музея - мелницата с водното колело.

  За да стигнем до Паметника на свободата на вр. Шипка изкачихме 894-те стъпала до историческия връх. Това сториха почти всички от групата, включително и 86 годишния полк. Кирил Парапанов. С удоволствие ще отбележа, че по време на посещението ни времето бе прекрасно – слънчево и с отлична видимост. И тук бяха положени венец и цветя пред паметника. Чухме впечатляващ разказ на една от уредничките в парк-музей „Шипка“ за битките на върха, охраняващи прохода от войските на Сюлейман паша. На историческото място се случиха още две събития. В криптата на паметника председателят на Съюза ген. Златан Стойков бе удостоен със званието „Почетен член“ на НД „Традиция“, членската карта и грамотата му връчи почетният председател на дружеството полк. о.з. Станчо Джумалиев. Тук „Традиция“ е направила 13 възстановки на епичните боеве през август 1877 г., припомни полковникът. Ген. Стойков връчи на майор о.з. Стефко Михайлов картата за член на СОСЗР. Там се срещнаха и си припомниха завършването на военното учлище и военната академия подполк. о.з. Георги Лютаков от випуск „Шипченски – 1967 г.“ и полк. о.з. Илия Дейков, подполк. о.з. Димчо Димов и майор о.з. Стефко Михайлов от випуск „Опълченски – 1977 г.“. А на върха на паметника се качиха полк. о.з. Чавдар Борачев, председателят на Асоциацията на военните разузнавачи и кап. I ранг о.з. Румен Тотев, секретар на председателя на Съюз. Гледката от върха е наистина впечатляваща.

  Поглед към паметника на връх Шипка преди да се качат последните 50 стъпала...

  Пред входа за криптата на паметника: снимка на групата; слушаме разказа на уредничката на фона на "вечния огън: - за съжаление в момента негорящ.

  На върха на паметника - полк. Борачев и кап. I ранг  Тотев.

  Пред Руския паметник в района на "стоманената батарея".

  Групата не остана безразлична и към голямото богатство на тракийските владетели. Това стана при посещението на „Голямата Косматка“ (тракийска могила) на 1 км южно от гр. Шипка, в която на 21 септември 2004 г. д-р Георги Китов открива величествената гробница на един от най-могъщите тракийски владетели на Одрисите – Севт III. Домакинството бе на заместник-директора на Историческия музей в Казанлък Радослав Петков, чийто баща е старшина от запаса. Уникалната акустика на гробницата ни демонстрира по най-добрия начин майор о.з. Златко Петков, който свири вътре с кавал. През 2005 г. той е бил в екипа на Георги Китов и е имал рядко срещаната възможност да държи в ръцете си предмети, включително и златни, от V и III век преди новата ера.

  Точно копие на намерената в гробницата бронзова глава, за която се предполага че е бронзов портрет на тракийския владетел Севт III.

  Ген. Стойков благодари за разказа на Радослав Петков, зам.директор на Историческия музей в Казанлък.

  Автопоходът завърши на Крънска кория, край Казанлък. Там на 15 и 16 септември т.г. СОСЗР ще проведе Национален събор на запасното войнство под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Екипа в ЦС на Съюза, организиращ събора е под ръководството на зам.председателя на СОСЗР ген.майор о.з. Васил Върбанов. Общинската организация на съюза в Казанлък с председател майор о.з. Евгени Пейчев също работи сериозно по домакинството на тази първа по рода си проява.

  В ресторанта "Крънско ханче", където обядвахме в местноста "Крънска кория".

  Непосредствен организатор на автопохода бе главният секретар на съюза полк. о.з. Павел Станев. През цялото време своя екскурзоводски талант изяви секретарят на ЦКК полк. о.з. Кирил Парапанов.

  Дописката на полк. Спирдонов е допълнена и преработена от кап. I ранг о.з. Румен Тотев. Снимки - кап. I ранг о.з. Румен Тотев.