Разградчани на 2 юни почетоха паметта на загиналите в борбите за национално освобождение

  • 2018-06-07
  • Автор: полк. о.з. Огнян Кирилов, председател на обл.съвет СОСЗР-Разград

  Честване 2 юни 2018 год. в гр. Разград

  На 2 юни представители на СОСЗР-Разград почетоха паметта на големия български революционер Христо Ботев и падналите за свободата на България герои, заедно с представители на други институции и гражданство. След тържественото слово наред с депутати, областен управител, кмет, общинска администрация и други представителни организации, запасните от СОСЗР-Разград поднесоха венец на бюст-паметника на Христо Ботев в парка на Разград.


  След това желаещите от присъстващите бяха поканени в сградата на Запасните офицери, където има подвижна изложба от снимки с моменти от тържествено отбелязване на тази дата в предни години и фотоси на книгите издадени в памет на Ангел Тотев Ковачев – най-младият четник в Ботевата чета от село Благоево Разградско.  Разградчани почетоха паметта на Ботевия четник Ангел Тотев

  На 2 юни група разградчани, представляваща Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Разград водена от о.з. подполк. Мирослав Добрев присъства в местността „Мерова поляна” край село Желява Софийско на организирания помен и за отдаване почит на Ботевия четник Ангел Тотев. За да засвидетелстват своята съпричастност към героя и Деня на Ботев и загиналите за свободата бяха дошли хора от с. Желява и близките населени места, Земляческо дружество „Лудогорие” – разградчани живеещи в София, ветерани от туристическите дружества „Еделвайс”, „Алеко“, „Черни връх, ученици от средищното училище и свещеник. Официален гост бе зам. кметът по култура в район Кремиковци Антония Стефанова.


  „Мерова поляна”, намираща се над село Желява е лобното място на Ангел Тотев Ковачев от село Благоево Разградско. Той е най-младият четник в Ботевата чета. Местен свещеник отслужи заупокойна молитва за душата на Ангел Тотев. Секретарят на читалище „Мургаш-1929” Цветелина Петрова  бе подготвила богата поетично-музикална програма от местни ученици, песни от групата за фолклор към читалище „Мургаш-1929” и  туристическите групи и рецитация на стихове. Накрая прозвуча стихотворението на Димитър Петров написано специално за Ангел Тотев рецитирано от деца към клуб „Слово” в местното читалище.


  След това кметът на Желява приветства присъстващите и благодари на разградчани, че участват в инициативите всяка година и по-специално представителите на СОСЗР - Разград. Последва слово, произнесено от Димитър Петров, който прикани да си спомним с благодарност за откривателите на историята за Ботевия четник. Да почетем паметта на всички наши герои в Деня на Ботев и да поддържаме жива паметта и да предадем завещаното на идните поколения.


  Точно в 12 часа с едноминутно мълчание присъстващите отдадоха почит на Ангел Тотев и всички загинали за свободата на България. Бяха поднесени венци от СОСЗР – Разград и земляческо дружество „Лудогорие“, ветераните туристи и много цветя от присъстващите граждани.


  На срещата присъства внукът на проф. Георги Бърдаров – младият Георги Бърдаров, който предаде специални поздрави от името на дядо си на дошлите представители на Лудогорието. Проф. Георги Бърдаров е родственик на кап. Христо Бърдаров, роден в Разград през 1890 год. Той е участник във войните за национално обединение и загива през Първата световна война – през м. октомври 1917 год. на Мокра планина, Македония. След събитието гостите от Разград бяха поканени на разговор с почерпка в приятелска обстановка от кмета на селото и представители на земляческо дружество „Лудогорие“.

  Материала на полк. Кирилов е допълнен от кап. I ранг Румен Тотев със сведения за проф. Георги Бърдаров и неговия чичо кап. Христо Бърдаров по сведения от Интернет. Снимки полк. о.з. Огнян Кирилов.