Участие на ръководството на СОСЗР в отбелязването в Румъния на деня на военния резервист

    • 2018-06-04
    • Автор: полк. о.з. Христо Симеонов, зам.председател на СОСЗР

    От 2010 г. на 31 май в Р. Румъния се отбелязва тържествено Деня на военния резервист. Честването традиционно се организира в различни градове на страната от Националната Асоциация на Резервистите и пенсионираните военни „Александру Йоан Куза“ (НАРПВ), като тази година то беше в гр. Арад. В празника по покана на председателя на Асоциацията ген.л-т (р) Некулай Бахнареану участваха делегации от най-големите организации на резервистите на Сърбия, Турция, Унгария, Италия и България. Нашата страна беше представена от ген. о.з. Златан Стойков, председател на СОСЗР и неговия заместник полк. о.з. Христо Симеонов.


    Мероприятията започнаха на 30 май със среща на ръководството на НАРПВ и чуждестранните гости с кмета на гр. Арад, председателя на градския съвет и командирите на военните формирования, дислоцирани в района.


    На 31 май във Военния клуб в града се състоя тържествено събрание, на което бяха изслушани доклада на ген.л-т (р) Бахнареану, поздравителните адреси на държавния секретар на румънското Министерство на отбраната, депутати от региона и чуждите гости и бяха наградени много резервисти, допринесли за успешната дейност на НАРВП през последната година. По-късно тържествено бяха поднесени венци на паметника на Румънския войник, издигнат в центъра на града, в това число и от нашата делегация. Участваха гвардейски оркестър и почетна рота от румънските ВС, ръководители от национално и местно ниво, генерали, офицери и военнослужещи на активна служба и от резерва, много граждани.