Две събития в гр. Смолян

  • 2018-05-18
  • Автор: полк. о.з. Спирдон Спирдомов

  Възстановиха паметната плоча на загиналите във войните

  Възстановената паметна плоча на загиналите във войните от Смолян бе открита днес пред Гарнизонния военен клуб Смолян. За нея от Националния план за 100 години от Първата световна война бяха отделени 3000 лв. Мемориалният акт извършиха областният управител Недялко Славов, кметът Николай Мелемов, директорът на дирекция „Социална политика“ на МО Иво Антонов и председателят на СОСЗР ген. о.з. Златан Стойков. В церемонията участваха още Националната гвардейска част с командир бр.ген. Илко Йорданов, директорът на Служба „Военна полиция“ бр.ген. Борислав Сертов, представители на местната власт, заместник-председателят на СОСЗР полк. о.з. Христо Симеонов, командирът на 101-ви алпийски полк полк. Димитър Кацаров, военнослужещи от гарнизона, запасни и резервисти, Трети ученически гвардейски отряд, ветеранът от Втората световна война Митко Митев, председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните Златка Петрова, представители на други военно-патриотични организации и много граждани.


  На плочата са изписани 28 имена на загинали редници в Балканската и Първата световна война. Плочата, каза председателят на Регионалния СОСЗР майор о.з. Христо Стойков, възстановихме в оригиналния й вид, както е била през 1932 г. Запазили сме, посочи той, всички автентични имена на загиналите. Той изказа благодарност на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за финансовото осигуряване. Предстои откриването на други паметни плочи в селищата в областта, посочи майор Стойков. Скоро това ще стане в с. Бостина в памет на 17 загинали през Първата световна война.


  Връчиха знамето на Третия ученически гвардейски отряд

  Церемония по тържествено връчване на представителното знаме на Трети ученически гвардейски отряд се проведе днес на площад „Свобода” в Смолян. Първите два са в Кърджали и Плевен, създадени съответно през 2007 и 2018 г.

  Смоленското ученическо гвардейско формирование e в Езиковата гимназия „Иван Вазов“ и e под патронажа на президента Румен Радев. Отрядите се формират със съдействието на Министерството на отбраната. Знамето бе връчено от командира на гвардейците бр.ген. Илко Йорданов и осветено с ритуал от представители на БПЦ. Националната гвардейска част, включително с духовия оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, не само  участва, но бе основен организатор на събитието. Отрядниците имат специални гвардейски униформи. 

  Инициатор за създаване на патриотичните ученически гвардейски отряди y нас, в които водещи са честта, достойнството и любовта към родината, е асоциация „Докосни дъгата“ с председател Десислава Ангелова, която лично участва в церемонията. Смолянският ученически гвардейски отряд е от 25 ученици от девети и десети клас в Езиковата гимназия с директор Надежда Горанова, която бе категорична, че денят на връчването на знамето е празник не само за училището, но и за целия град. Негов командир е Никол Пискова от 9 „в“ клас, а зам.командир – Микаела Хаджиева. Знаменосец на отряда е Тодор Шкодров.

  Включването ви в тази родолюбива инициатива е знак, че милеете за родината, се посочва в поздравителния адрес на президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, който бе представен от неговия съветник по отбрана и сигурност полк. о.з. Илия Милушев. Вие сте връзката между народа и армията, показахте, че българският боен дух от Родопската Шипка не е загинал и ще продължава да живее, посочи в приветствието си от името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов към учениците Иво Антонов, директор на дирекция Социална политика“. Високият патриотичен заряд на инициативата бе подчертан още в словата на областния управител Недялко Славов, кмета на Община Смолян Николай Мелемов, Мария Семерджиева, която приветства от името на министъра на образованието  и науката Красимир Вълчев, директора на Служба „Военна полиция“ бр.ген. Борислав Сертов, командира на НГЧ бр.ген. Илко Йорданов  и председателя на асоциация „Докосни дъгата“ Десислава Ангелова.


  Събитието уважиха още командирът на 101-ви алпийски полк полк. Димитър Кацаров, председателят на СОСЗР ген. о.з. Златан Стойков, неговият заместник полк. о.з. Христо Симеонов, председателят на Регионалния СОСЗР майор о.з. Христо Стойков, действащи военнослужещи, запасни и резервисти, ученици и много граждани. Там бяха и председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните в Смолян Златка Петрова заедно с единствения останал жив фронтовак 94-годишния Мико Митев.

  Инициативата за формирането на ученически гвардейски отряди в страната продължава в други градове. Очаква се в скоро време първите да бъдат приети от президента Румен Радев. 

  автор и снимки: полк. о.з. Спирдон Спирдонов