В гр. Силистра откриха „Мемориална стена на славата на 31-ви пехотен силистренски полк”

  • 2018-05-09
  • Автор: подполк. о.з. Стоян Пейчев

  На 9-ти май 2018 г. – 73 години от края на Втората световна война и ден на Европа в гр. Силистра с тържествена церемония в присъствието на ветерани от войната официално бе открита и осветена Мемориална стена на славата на 31-ви пехотен силистренски полк (Железния) и на бойци от oбласт Силистра, от други военни части, загинали във Втората световна война. Водосвет и освещаване на мемориалната стена на славата отслужи Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, в съслужение с духовници. На откриването присъстваха кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, областния управител Ивелин Статев, народния представител Александър Сабанов, началникът на Военно окръжие – Силистра, подполк. о.з. Стоян Пейчев – председател на обл.съвет на СОСЗР-Силистра, областното ръководство на СВВБ, представители от съюза на ветераните от войните от румънския град Калъраш, ученици и много граждани от област Силистра.

  За изграждането на „Мемориална стена на славата на 31-ви пехотен силистренски полк” през 2012 г. бе създаден инициативен комитет с председател Николай Димов - областен управител на област Силистра за периода 2011–2013 г. Член на инициативния комитет е подполк. о.з. Стоян Пейчев.

  С помощта на дарители – юридически лица и граждани и с финансовата подкрепа от Министерството на отбраната бе изградена мемориалната стена на славата в памет на загиналите бойци от област Силистра във Втората световна война през периода 1941-1945 г. Дължината на стената е близо 20 метра, като композиция от 6 стели, разположени в дъга, с различни дължини. Стената на славата е решена така, че е организирана ритуална плоча с поставен лавров венец и кръст за храброст, изработени от местния скулптор Димитър Нуцулов, който е и потомък на служещ в 31-ви пехотен полк.

  На стената са отразени датите на боевете с имената на 563 български войни от 31-ви пехотен силистренски полк и други военни части дали живота си в името на България. Според историци в списъка са 446 души, служили в полка и убити на фронта, както и 117 силистренци, загинали като служещи в други бойни части, предимно в пехотни полкове, но и в други специализирани военни звена.

  Героизмът, твърдостта и мъжеството на бойците от полка, бележат един от върховете на българската бойна слава в тази война. Полкът си спечелва името „Железния“ по време на най-ожесточените и кървави боеве при река Драва.

  Предстои внасяне на предложение до Областната комисия „Военни паметници” за включване на „Мемориална стена на славата на 31-ви пехотен силистренски полк” – гр. Силистра в областния регистър на военните паметници.  Автор и снимки: подполк. о.з. Стоян Пейчев