9 май - Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа

  • 2018-05-09
  • Автор: кап. I ранг о.з. Румен Тотев

  Честит празник 9 май - Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа.


  На този ден завърши кървавата Втора световна война в Европа с победата на съюзените армии на Съветския съюз, Великобритания, Франция и Съединените щати над войските на Оста - нацистка Германия и фашистка Италия. Две хиляди седемдесет и седем дни продължиха бойните действия в Европа, които донесоха много смърт и разрушения в стария континент Европа. И вече 73 години в Европа има мир и народите отбелязват Денят на победата.

  Денят на победата създаде възможността за мирното обединение на враждуващите преди това страни в Европа. На 9 май 1950 год. бе създадена Европейската общност за въглища и стомана, първообраза на днешния Европейски съюз. И през 1985 год. ръководителите на страните от Европейския съюз решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа.

  Така че Денят на победата създаде възможността този ден да се чества като двоен празник: Ден на победата и Ден на Европа вече тридесет и три години.

  Ръководството на Съюза желае на цялото запасно войнство и в частност на членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на техните семейства много здраве и щастие на този хубав празник.

  С уважение - кап. I ранг о.з. Румен Тотев,
  Секретар СОСЗР