Автопоход по бойния път на Първа българска армия - Втора част

  • 2018-05-05
  • Автор: полк. о.з. Спирдон Спирдомов

  Продължение на репортажа за автопохода…

  * * *

  След Пейч автопоходът посети най-голямото българско военно гробище в Унгария в гр. Харкан. Проведе се възпоменателната церемония, съпроводена с полагане на венци и цветя, с активното участие на местната власт, духов оркестър и военнослужещи от унгарската армия и архимандрит Атанасий. Тук отново се срещаме с резултата от труда на военния ни аташе за Унгария полк. Борислав Игов. Извършен е капитален ремонт и военното гробище е обновено осезаемо. Пред гробовете и паметните плочи на 1439 първоармейци, един югославски и 21 съветски бойци говориха г-н Иво Антонов, г-жа Уляна Богданска, бр.ген. Валери Цолов, ген. Златан Стойков, директорът на дирекция „Военна памет“ във военното министерство на Унгария Януш Хорвет и Данчо Мусев от българската общност. Всички отбелязаха решаващата роля на българската войска за спиране настъплението на немците през март 1945 год. по време на известната в историята Дравска епопея. Малко по-късно на специална церемония г-н Иво Антонов връчи на полк. Игов награден знак „За отлична служба“ за офицери първа степен, с който той е удостоен от министъра на отбраната Красимир Каракачанов за активна родолюбива дейност. Бр.ген. Валери Цолов връчи на посланика ни в Будапеща г-жа Уляна Богданска награден знак „За принос към МО“, а ген. Стойков й връчи мемориален знак на СОСЗР. Благодарности и подаръци имаше и за кмета на Харкан Томаш Бакшау и директора на гробищния парк в Пейч.


  * * *

  Преобладаващата част от българските бойци и командири, погребани в Харкан, са от 11-ти пехотен Сливенски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк и 29-ти пехотен Ямболски полк на 3-та пехотна Балканска дивизия и придадените към нея подразделения, както и от 57-ми пехотен Драмски полк, 58-ми пехотен Гюмюрджински полк и 59-ти пехотен Пирински полк на 16-та пехотна Беломорска дивизия, а така също и от 41-ви пехотен полк на 11-та пехотна дивизия. По-голямата част загиват в най-голямата офанзива в периода 6-22 март 1945 год. Гробището е издигнато от унгарския народ като израз на признателност за проявения героизъм на първоармейци при Дравската операция, наричана още Дравска епопея. То е открито официално на 23 септември 1956 год. Първоначално в него са погребани 684 първоармейци, до първото официално откриване на 3 ноември 1951 год. те са вече 701 души. В процеса на обединението в гробището в Харкан са пренесени тленните останки от гробищата от 15 селища.

  * * *

  В една от представителните зали на Общината в гр. Харкан, Унгария, на 3 май е била открита впечатляваща фотоизложба със снимки на български ветерани от Втората световна война. Тя е посветена на предстоящия Ден на храбростта и празник на Българската армия и на Деня на победата. Снимките са на световно известния фотограф художник Бахгет Искандер. Той бе поздравен от г-жа Уляна Богданска, г-н Иво Антонов, бр.ген. Валери Цолов и от цялата група, която участва в автопохода по стъпките на Първа българска армия. Зам.председателят на СВВБ полк. Петър Пандурски връчи на г-н Искандер символното шалче на организацията. Сред участниците в церемонията имаше и герои на фотографа. На една от снимките бе полк. Николай Георгиев-Шмайзера, видяхме интересни фотографии на к.д.п. Атанас Илев – председател на СВВНВУ ШЗО и РВГ, на подполк. о.з. Борис Гърнев, зам.председател на Обл.управителен съвет на Съюза в Пловдив, който е носител е на орден „За храброст”. Служил е в Осма батарея на 11-ти дивизионен артилерийски полк на 11-та македонска дивизия. Има 4 деца, 8 внука, 14 правнука и 3 праправнука и др. Друг герой на Бахгет Искандер – Илияна Дамянова от дирекция „Социална политика“ на МО, също бе на откриването. Изложбата ще бъде показана в София благодарение на активността на д-р Йордан Бочков, председател на Българското самоуправление в град Кечкемет.


  Бахгет Искандер е роден в гр. Ел-Баразин, Сирия, а от 1967 г. живее в гр. Кечкемет, Унгария. По професия е инженер, по призвание – фотограф. Характерна за него е черно-бялата фотография със социална тематика, портретите, пустинните пейзажи и майчинството. Занимава го философията на човека, чувствителен е към човешката съдба и е ангажиран с вечните човешки ценности. Фотографията му е не само изкуството на момента, а и изкуството на мисленето. Увековечавайки радостта, тъгата, любопитството, връзките между хората, той става мост между културите.

  * * *

  Последния ден групата беше в сръбската столица, където почете паметта на 33-а наши воини, чийто кости лежат в българското военно гробище в Белград. Паметникът е обновен с усилията на военния ни аташе в Република Сърбия полковник Милчо Игнатов. На него са изписани имената на български войни пленници, починали тук през 1919 и 1920 год. Такива паметници имаме в четири столици – Букурещ, Белград, Виена и Будапеща. Те са строени от Министерството на войната през 1936 год. Тези герои са страдали повече в лазаретите и пленническите лагери. Посланикът в Р. Сърбия г-н Влайков каза, че се полагат доста грижи за подобряване състоянието на българските военни гробища на територията на Р. Сърбия, вече е постигнато разбиране на високо ниво. На предстоящото посещение на президента Румен Радев ще бъде поставено началото на възстановяването на военното гробище в Димитровград.


  В знак на благодарност за доброто отношение и отличната организация на похода полк. Петър Пандурски, Ели Кощрова и Ани Иванова връчиха на бр.ген. Цолов символното шалче на СВВБ и юбилеен медал, а на г-н Иво Антонов – паметен подарък. Бр.ген. Валери Цолов и Иво Антонов благодариха на участниците в похода по стъпките на Първа българска армия за проявеното родолюбие и издръжливост. Ген. Златан Стойков удостои с мемориален плакет на СОСЗР посланик Влайков и полковник Игнатов. Те получиха и ветерански шалчета, а за благодарност Иво Антонов награди военния ни аташе с книгата за бойната слава и знамената на Българската армия. След обяд ветераните и запасните участваха по покана на посланик Влайков в неговия прием за Деня на храбростта и празник на Българска армия. Събитието уважиха и над 30 посланици, акредитирани в Белград.


  Автор и снимки: полк. о.з. Спирдон Спирдонов
  Материала взе от OTBRANA.COM с незначителни съкращения
  кап. I ранг о.з. Румен Тотев