Ученици от Кърджали преминават военно обучение при полеви условия

  • 2018-04-25
  • Автор: Полк. о.з. Спирдон Спирдонов


  В уникалния Общински ученически център по военно дело и спасителни дейности край с. Широко поле дойдоха десетокласници от  СУ „Отец Паисий“ – Кърджали, Професионална гимназия по селско и горско стопанство – Карджали,  Професионална гимназия по технология на хранително-вкусовата промишленост „Св. Св. Кирил и Методий“ – Момчилград, СУ „Никола Вапцаров“ – с. Бенковски, СУ „Христо Ботев“ – с. Чорбаджийско и СУ „Отец Пайсий“ – с. Кирково.


  Военното обучение на учениците става интересно, когато излезе от класните стаи. Това бе потвърдено и на днешното комплексно занятие по учебната дисциплина „Подготовка на страната за отбрана“ на ученици от Община Кърджали. В уникалния Общински ученически център по военно дело и спасителни дейности край с. Ширко поле дойдоха десетокласници от  СУ „Отец Паисий“ – Кърджали, Професионална гимазия по селско и горско стопанство – Карджали,  Професионална гимназия по технология на хранително-вкусовата промишленост „Св. Св. Кирил и Методий“ – Момчилград, СУ „Никола Вапцаров“ – с. Бенковски, СУ „Христо Ботев“ – с. Чорбаджийско и СУ „Отец Пайсий“ – с. Кирково.


  Ръководител на занятието бе майор Златко Белев от Военно окръжие – Кърджали. Цялостната организация бе дело на Военното окръжие с началник подполковник Евгени Енчев, СОСЗР и Военния клуб в Кърджали. На практика в полева обстановка учениците преминаха задължителните пет учебни часа в десети клас по т.нар. военно обучение. Центърът, който е на мястото на мобилизационната база на бившия артилерийски полк, с началник капитан от запаса Минчо Гумаров предоставя отлични условия за придобиване не само на представа за военнатаслужба, но и първични знания и умения по военно дело.


  Впечатлен съм от труда, който се полага тук, каза в словото си директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси“ Людмил Михайлов. Той припомни, че тук в последните 20 години са преминали обучение 60 хиляди учиници от областта. Основните дисциплини по военно дело и спасителни дейности на младежта, продължи г-н Михайлов, се преподават безрезервно от служители на Военното окръжие, РСПБЗН, членове на СОСЗР и ентусиасти – учители от основните и средните учиилища.Той изрази увереност, че и занапред изграденото партньорство между институциите ще допринася за възпитание на подрастващото поколение в родолюбие, отговорност и дълг към Родината.


  Това, което се провежда в центъра е необходимо за учениците, бе категорична Веселина Тихомирова – заместник-кмет на Община Кърджали. Тази дейност, посочи тя, е приоритет на нашата община. Според нея местата власт ще продължава да поддържа базата, за да могат учениците да придобият умения във военното дело и спасителните дейности.


  Тези занятия – по пет часа в девети и десети клас, са дейност на военните окръжия, каза полковник Георги Петков – началник на ЦВО. В Кърджали са решили да обединят вторите пет часа в едно комплексно занятие, което се провежда с всички ученици от десети клас от областта. Създадени са шест центъра. В пет от тях се преминават задължителните пет теми за обучение, а в шестия се дава информация за желаещите да изберат военната професия. В цялата страна, отбеляза полковник Петков, сме обхванали в 963 училища 2204 паралеки в девети клас, а в десети – 2205. Привлечени са 840 ръководители. Само в Кърджали занятия се водят в 26 училища в 49 паралелки от девети клас и 52 в десети с 13 преподаватели.


  По време на занятието се оформиха предложения и за повишаване на ефективността на обучението.  Очевидно, каза Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика“  - МО, най-голям интерес има към стрелбата с въздушна пушка, както и към автоматите „Калашников“. За това, посочи той, с началника на ЦВО обсъдихме възможността военните окръжия по места да получат въздушни пушки и учебни автомати, които са с отпаднала необходиост за Българската армия. По този начин ще се повиши интересъ към занятията и ще се създават умения за боравене с оръжието, включително и за стрелба, което би могло да помогне при набирането на кандидати за военна служба.


  Комплексното занятие завърши с обявяване на първенците в стрелбата с въздушна пушка. На първо място се класира Юксел Муса от СУ „Отец Паисий“ – Кърджали, на второ – Красимир Красимиров от СУ „Отец Паисий“ – с. Кирково и на трето – Дениз Накиб от СУ „Никола Вапцаров“ – с. Бенковски. Това е най-добрият ми подарък за рождения ден, каза първенецът. Стрелям добре, защото ходя с дядо си на лов, допълни той.


  Заместник-председателят на СОСЗР и прдседател на Национална асоциация „Сигурност“ полковник от запаса Чавдар Петров поздрави участниците в занятието и връчи на центъра в лицето на капитан от запаса Минчо Гумаров мемориален знак на съюза. Отличието е присъдено със заповед на председателя на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков за заслуги в подготовката на учениците в областта на военното дело.  


  Гости на занятието бяха още подполковник Славчо Колев – началник на Военно окръжие – Хасково,  Александър Пецов – представител на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, подполковник от резерва Бойко Бенеков – председател на Областната организация на СОСЗР, който бе и ръководител на център,  полковник от резерва Петър Щерев – председател на Общинската организация на СОСЗР, полковник от резерва Начо Ковачев – член на ръководството на Общинската организация на СОСЗР, Ани Иванова – главен специалист във ВК – Кърджали и председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните и др.    


  Всички участници положиха венци и цветя пред пред чешмата-паметник, на който са изписани 96 имена на загинали български воини през Втората световна война. Мемориалът е изграден през 2005 г. във връзка с 60-годишнина от победата над хитлерофашизма.